Pořizujeme si štěňátko

548327_491468620870810_1698952194_n

Dotaz: Rodinná rada rozhodla, že si pořídíme štěňátko. Nemáme zkušenosti a potřebujeme poradit. Jak a kde štěňátko vybrat? Co si máme doma nachystat?

Odpověď:
Tento životní krok je třeba vždy dobře zvážit. Malé rasy se dožívají 12 až 15 let, pořizujeme si tedy kamaráda na hodně dlouho.

Péči o něj si většinou rozdělí celá rodina. Budeme na něj mít čas?

Je-li rozhodnutí definitivní a shodli jsme se na rase, většinou prostřednictvím internetu, odborného kynologického tisku či obyčejného inzerátu v novinách shromáždíme několik kontaktů na chovatele. Nejlepší je, když od někoho známého dostaneme konkrétní doporučení (dobrá zkušenost). Co teď? Chovatele jsme obvolali a zjistili, kdo právě má štěňátka.

Nejlepší bude chovatelskou stanici (nebo několik) přímo navštívit. Samozřejmě po domluvě s chovatelem. Podívat se, jaké má psy, v jakém prostředí štěňátka vyrůstají. Bývají to hodiny plné otázek a odpovědí. Správný chovatel nám ochotně odpoví, poradí. Ale také se nás vyptá na mnoho věcí. Zda chceme štěňátko na výstavy nebo jako pet – domácího mazlíčka. A jak to u nás doma chodí a kdo se bude o pejska starat. Záleží mu totiž na tom, aby se ten malý tvoreček měl dobře. Prostě se budeme navzájem “oťukávat”. Přijde-li vzájemná shoda a pocit porozumění, tak TENHLE chovatel je ten náš!

Štěňátka zůstávají prvních 7 týdnů života u maminky. Za tu dobu se naučí papat (i granulky), pít vodičku, hrát si a také již částečně udržovat pravidla hygieny (venčení třeba na papírovou plenu). Štěňata jsou ještě u chovatele 2x preventivně odčervena a ve věku 6 týdnů prohlédnuta veterinářem a natetována svým číslem, které je pak uvedeno v PP, do levého ouška. V rámci klubu se také pravidelně provádějí tzv. kontroly vrhu. Štěňátka jsou přiměřeně asertivní a zvyklá na člověka.

Nyní je vhodný okamžik pro odběr, čili: odvezeme si štěňátko domů.
Většinou dostaneme s sebou tzv. startovací balíček, tj. krmení do začátku. Také obdržíme očkovací průkaz a podepíšeme kupní smlouvu. Dostaneme i průkaz původu, pokud jej již Plemenná kniha ČMKU zaslala (někdy to trvá trošku déle a PP bude zaslán poštou doporučeně až dodatečně).

Štěňátko by mělo být čisté, zdravé, bez zjevných potíží. Pigment již výrazný (černý čumáček a linky kolem očí). Skus správný (nejlépe nůžkový), nahoře i dole 6 řezáků. Prostě – krásné, voňavé psí miminko…

Chovatelský servis by měl být samozřejmostí. Tzn., potřebujeme-li radu, kontaktujeme chovatele a on nám určitě odpoví a dobře poradí.

Doma si pro štěňátko nachystáme místo na spaní (třeba molitanovou boudičku), misku na vodičku (nejlépe nějakou těžší, třeba keramickou, aby se nedala lehce převrhnout), plastovou nebo nerez mističku na papání. Eventuelně plenky na čůrání.
Samozřejmě hračky, speciální, nerozkousatelné, vyrobené ze surové gumy. Vhodné jsou také tyčinky z buvolí kůže na žvýkání, je to dobré pro chrup a pejsek se zabaví.

V této době – věk 7-8 týdnů – je vstup do nové rodiny optimální. Štěňátko prochází obdobím tzv. socializace, zvyká si na svého člověka a jeho rodinu, na nový domov, prostě přijímá za své, jak to v té naší rodině chodí.

Vznikne obvykle silná citová vazba a láska na celý život.

 

napsala Jessica